Een korte handleiding voor het bakken van biefstuk

Niemand heeft een koksopleiding nodig om een hele goede biefstuk te bakken. Belangrijk is de keuze van het vlees (bijv. biologisch vlees), de goede pan en het volgen van vier simpele regels voor het bakken van biefstuk.

Vier stappen voor de perfecte biefstuk:

fissler teaserbild1 steakschule 04

1. Voorbereiding
Het vlees moet op kamertemperatuur zijn. Haal het vlees ongeveer een half uur tevoren uit de koelkast, maar voeg geen zout toe (daardoor wordt vocht aan het vlees onttrokken) of peper (peper verbrandt in de pan).
Extra tip: de biefstuk wordt heel sappig als u er een plakje spek omheen wikkelt en goed vastknoopt met een stukje keukentouw.

fissler teaserbild2 steakschule 04

2. De juiste braadtemperatuur
Verwarm de RVS pan zonder olie tot een gemiddelde temperatuur. Wacht drie tot vier minuten en voer dan de waterdruppeltest uit om te controleren of de pan de juiste temperatuur heeft: sprenkel met uw vingers wat koud water in de pan - zodra de waterdruppels parelen is de juiste temperatuur bereikt. Als dat niet het geval is, gaat u verder met stap 2. Veeg de pan even droog met keukenpapier en voeg dan olie toe.

fissler teaserbild4 steakschule 05

3. Beginnen met braden
Leg de biefstuk in de pan en druk hem even aan met een spatel. Gebruik geen scherpe voorwerpen die het vlees kunnen beschadigen waardoor het vleessap ontsnapt en de biefstuk droog wordt.

fissler teaserbild3 steakschule 05

4. Wachten en omdraaien
Nu komt het moeilijkste moment bij het bakken van een biefstuk, want pas als het vlees vanzelf loslaat mag u het omdraaien en de warmtetoevoer terugschakelen. Een biefstuk van twee centimeter dikte kan na ongeveer twee minuten worden omgedraaid en dan aan de andere kant gebakken worden gedurende twee minuten.
Het vlees heeft nu een dunne korst aan de buitenkant – maar is van binnen sappig en roze. Dit wordt 'medium' genoemd. Bak de biefstuk korter wanneer u de voorkeur geeft aan saignant (rood).

Een biefstuk is doorbakken als het sap wat er uit komt bij het snijden niet meer dieprood is. De vuistregel is dat u voor elke centimeter dikte de biefstuk één minuut moet bakken. U kunt voelen hoe gaar het vlees is, door er zachtjes met de spatel op te duwen (veerkrachtig = rood, een beetje weerstand = medium, stevig = doorbakken). Kort voor het eind van de baktijd voegt u zout en peper toe.

U kunt hier een uitgebreide handleiding downloaden.
Contact

Heeft u vragen, suggesties of wensen voor onze producten? Onze klantenservice helpt u graag verder.

» contact

Dealer zoeken

Bent u op zoek naar een dealer van Fissler producten. Via de volgende link kunt u zoeken naar een dealer.

» dealer zoeken